Onze pen schrijft door...

BLOG

Over Trump en de staalarbeider die gehoord wil worden

Auteur: Judith Budde -

Poeh, wat een week. Ik heb een flinke kater dat Hillary Clinton het niet geworden is. Want dan hadden we 3 bevlogen sterke vrouwen op wereldtoneel gehad: Merkel, May en Clinton, die mij gezamenlijk een gerust gevoel geven. Nu worden we omringd door 3 bokito’s: Trump, Poetin en Erdogan. Zij maken me bang. Ik probeer er al de hele week met de ogen van Voice Dialogue naar te kijken. Het verwart me. Er zijn zoveel perspectieven mogelijk. Wat gebeurt er toch in de wereld dat narcisten zoals Trump 50% van de stemmen weten te trekken? Dat zóveel mensen kiezen voor een man die zich zo schaamteloos door zijn instincten laat leiden.

Op de NOS zag ik een aangrijpend filmpje (http://nos.nl/artikel/2142608-staalarbeiders-voelden-zich-gehoord-door-trump.html) over een Amerikaanse staalarbeider, een van die zogenaamde boze blanke mannen van middelbare leeftijd aan wie we Trump te danken hebben.
De man staat verslagen bij het hek van een gesloten staalfabriek, bezorgd over de 1200 families die daar vroeger werkten. Hij had zijn hoop gevestigd op Obama. En daarvóór misschien wel op Bill Clinton. Tevergeefs. Nu heeft hij op Trump gestemd, want die begrijpt hem wél. Of tenminste, dat hoopt hij. Hij huilt omdat het hem pijn doet dat zijn land zo verdeeld is. Hij wil niets anders dan een betere toekomst. Hij wil gehoord worden in zijn pijn en hij wil hulp bij de armoede in zijn streek. Hij is wanhopig.

Deze doodgewone man geeft een antwoord op mijn vragen. We willen allemaal gehoord worden.
De illegale Mexicaan, de homoseksueel, de moslima en óók de witte staalarbeider. Als we groepen mensen in de samenleving stelselmatig niet horen - of zij zich niet gehoord voélen - dan wordt hun stem uiteindelijk vertolkt door een schreeuwlelijk: Trump (of Wilders). Want een schreeuwlelijk schuwt geen enkele middel om gehoord te worden.
Uit Voice Dialogue-sessies weten we dat lang genegeerde onderdrukte stemmen zich in eerste instantie woedend manifesteren, demonisch, monsterlijk. Zodra ze zich weer gehoord voelen, verdwijnt die vervorming en kan het verlangen geuit worden. Ik denk niet dat deze staalarbeider een muur wil aan de grens met Mexico. Hij wil zich veilig voelen. Ben ik erg naïef als ik hoop dat dit ook nu zal gebeuren? Dat aandacht en inlevingsvermogen voor de stem van de vergeten groepen helpt om de verdeeldheid te verdrijven en verbondenheid en wederzijds begrip te bevorderen?

Ik zag nog iets anders. De manier waarop Amerika zijn kiesstelsel heeft ingericht werkt polarisatie in de hand. Je bent republikein of democraat, je bent voor of tegen. En zo switchen ze daar van de ene pool naar de andere. Na jarenlang strijden voor Obamacare (eerst Hillarycare) schaft Trump dat domweg weer af. Alsof de discussie daarmee gesloten is. Natuurlijk niet! Net als bij de Brexit. Cameron dacht dat hij met een referendum voor eens en voor altijd kon afrekenen met de mensen die uit de Europese Unie wilden. Maar zo werkt het niet. Nu de Brexit een feit is, is er een ándere groep die zich niet gehoord voelt want die wil er juist ín blijven. Van het ene uiterste naar het andere.
Waar is het Bewuste Ego? Waar zijn de krachten die in het midden staan en naar alle stemmen luisteren en de onderliggende kwetsbaarheid van al die stemmen horen? Trump lijkt me daar niet voor in de wieg gelegd. De man ontbeert zelfreflectie en inlevingsvermogen. Wie kan deze rol op zich nemen?

We gaan zien wat er gebeurt in Amerika. Voor de man uit het filmpje hoop ik dat Trump hem werkelijk gehoord heeft, want anders is deze staalarbeider over 4 jaar een uiterst cynische man die zijn vertrouwen in welke politiek dan ook verloren is. Maar de hypocrisie waarmee Trump in zijn allereerst dagen als president-elect alweer opereert en vooral zaken doet met het groot kapitaal, is stuitend en verontrustend. Ik hou mijn hart vast.

Judith Budde


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

Het Balkon staat al jaren in mijn top 3! Het is een prachtige plek. Gastvrijheid is voor mij het sleutelwoord. Dat belichamen de Balkonmedewerkers bij alles wat ze doen. De sfeer van de plek is ongeëvenaard, een combinatie van soberheid en...

Over ons conferentiecentrum

Piet en Marry Weisfelt

Weisfelt en partners opleiders

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze bedrijfstrainingen

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach