Onze pen schrijft door...

BLOG

Nieuw in onze boekenkast: Taal van transitie!

Auteur: René Meijer -

De ondertitel luidt: ‘Je roeping als leider in een wereld van verandering’. Dit nieuwe boek biedt handreikingen voor het leidinggeven in organisaties, maar breder ook voor leiding nemen in je leven. Daarbij steunt het o.a. op het leiderschapsconcept Secure Based Leadership van de Zwitserse hoogleraar George Kohlrieser. In eerdere blogs schreven we over zijn twee boeken Laat je niet gijzelen en Care to dare. Kohlrieser baseert zich op het begrip veilige hechting, een concept uit de Ontwikkelingspsychologie van Bowlby. Dit concept speelt ook een rol in Taal van transitie door Jakob van Wielink, Riet Fiddelaers-Jaspers en Leo Wilhelm. Dit boek is genomineerd als Managementboek van het jaar 2021.

{Tussen haakjes: genoemde boeken zijn prachtig uitgegeven (harde kaft, mooie opmaak en een leeslintje: waar vind je dat nog?) door Circle Publishing, de uitgeverij verbonden aan het Expertisecentrum Omgaan met Verlies van Hanneke Fiddelaers}.

Net als bij Kohlrieser gaat het deze auteurs niet om management, maar om werkelijk leiderschap opnemen. En dan niet alleen in organisaties, maar breder in ons leven. Daarvoor, betogen zij, zijn vaak nieuwe woorden nodig, een nieuwe taal. De auteurs willen “je in verbinding brengen met je roeping: alles wat gebeurt op de reis tussen jouw oorsprong en bestemming”. Door de actualiteit van de Corona-pandemie “ontdekten we dat vele leiders, tot stilstand gedwongen door de omstandigheden, meer dan ooit worstelen met vragen rond de rollen die ze vervullen. …bewust en onbewust zijn velen uitgedaagd door de vragen: ‘wie ben ik eigenlijk en wat kan ik, hoe verbonden ben ik met mensen en de wereld om mij heen en waar ga ik naartoe?. Deze fundamentele vragen over wie je bent in de rollen die je vervult en wat je daarmee in de wereld wilt bereiken zijn vragen naar je roeping. Je je roeping bewust worden en die gaan leven, en je organisatie daarin voorgaan, vraagt om de weg naar transitie te gaan”.

De auteurs introduceren daarvoor de transitiecirkel, die de kernelementen van hun filosofie samenbrengt. En dat onderscheidt hun boek van andere boeken over leiderschap, en maakt het geen traditioneel boek over management & leiderschap.

De transitiecirkel ziet er als volgt uit:

Wat mij aanspreekt is dat de transitiecirkel geen fasenmodel is, zoals de klassieke rouwfasen van Elisabeth Kübler-Ross bijvoorbeeld. Het zijn thema’s die niet los van elkaar gezien kunnen worden. De transitiecirkel is “als een venster, dat je uitnodigt om steeds meer te ontdekken hoe bijvoorbeeld:

- je afscheid hebt te nemen, voordat je opnieuw welkom kunt heten;

- in tijden van rouw je veerkracht wordt beproefd én versterkt;

- een roeping pas vruchtbaar wordt in verbinding met je omgeving".

Nu klinkt dit misschien allemaal nogal abstract, maar het boek geeft vele voorbeelden van hoe dit werkt in de praktijk, ook van organisaties. Het bijzondere daarvan vind ik dat ze erin geslaagd zijn psychologische concepten uit ogenschijnlijk alleen de privé-sfeer, zoals hechting & psychologische veiligheid (bij de ontwikkeling van kinderen), verbinding & intimiteit (in liefdesrelaties) en rouw & verlies (bij de dood van geliefden) te vertalen naar de wereld van organisaties.
Tot slot: niet alleen George Kohlrieser, maar ook Edith Eva Eger schrijft een voorwoord in dit boek. Deze bijzondere vrouw, psychotherapeute en Holocaustoverlever van Auswitch, is bekend geworden door haar boeken De keuze. Leven in vrijheid en recent Het geschenk. De auteurs van Taal van transitie zijn ook door haar geïnspireerd. Zie over haar onze eerdere blog

Taal van transitie: Je roeping als leider in een wereld van verandering door Jakob van Wielink, Riet Fiddelaers-Jaspers en Leo Wilhelm, Uitgeverij Circle Publishing, ISBN: 978 90 771 793 90.
 

 


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en Teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over 'Lastige' lieden in coaching: Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde (laatste uitvoering!)

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach