Voice Dialogue en de Ikken

Voice Dialogue gaat ervan uit dat iedereen verschillende ikken met zich meedraagt. Waar we ook gaan en wat we ook doen: de verschillende ikken bepalen onze gedachten en ons gedrag. Voice Dialogue laat mensen meer te weten komen over hun ‘ikken’, zodat ze bewuster keuze kunnen maken.

Voice Dialogue en de Psychologie van de ikken gaat over het ontdekken en begrijpen van die subpersonen. Je kunt leren om die ikken los te maken en een nieuwe manier van zijn te ontwikkelen. Dit wordt het Bewuste Ego Proces genoemd. Bij Voice Dialogue worden de primaire ikken echter altijd gerespecteerd, waardoor het Bewuste Ego Proces niet gepaard hoeft te gaan met onrust of verlies.

Meer informatie over Voice Dialogue

De veronderstelling dat ieder mens is opgebouwd uit subpersonen bestaat niet alleen binnen Voice Dialogue. Wat Voice Dialogue echter bijzonder maakt is de niet-oordelende manier van kijken naar jezelf en al je ikken. Het is dus eigenlijk een methode om jezelf beter te leren kennen.

voice dialogue en de ikken

Bijna iedereen merkt wel eens dat we uit meerdere ikken bestaan. Dagelijks voeren we innerlijke dialogen met onszelf. Je wikt en weegt en maakt beslissingen. Maar hoe je nu precies tot die beslissingen komt is niet helemaal duidelijk. Het gaat eigenlijk bijna vanzelf. Bij beslissingen die een grote impact op je leven kunnen hebben of conflicten kan het handig zijn om dat keuzemoment heel bewust te ervaren. Met Voice Dialogue wordt je ervan bewust gemaakt dat je leven geleid wordt door de ikken die het hoogste woord hebben. Al die ikken worden ook wel subpersonen genoemd. Die ikken of subpersonen bepalen je gedrag en hoe andere mensen je zien.

voice dialogue en de ikken busDe bus: hoe verschillende ikken je route bepalen

Je kunt je persoonlijkheid met een bus vol passagiers beschouwen. De passagiers zijn je verschillende ikken terwijl jijzelf als chauffeur achter het stuurt zit. De passagiers (je verschillende subpersonen of ikken) willen niet allemaal dezelfde richting op en hebben een ander idee over hoe de bus bestuurd zou moeten worden. Soms gaat er ineens iemand anders op de chauffeursstoel zitten en wordt het stuur van je overgenomen. Met meerdere ikken ‘aan boord’ heb je het als chauffeur dus niet altijd voor het zeggen.

Sommige ikken treden op de voorgrond; deze worden de primaire ikken genoemd. Andere ikken komen steeds minder aan bod, waardoor het mogelijk is om deze kanten van jezelf te vergeten. Naast de primaire ikken en verstoten ikken zijn er ook nog de onontwikkelde ikken. Dit zijn ikken waarvan je niet weet dat je ze hebt, omdat je ze nog niet eerder hebt aangesproken. Het verschil tussen verstoten ikken en onontwikkelde ikken is dat deze laatste niet als een bedreiging worden gezien. Als er een beroep wordt gedaan op onontwikkelde kanten gaat dat niet gepaard met angst of veroordeling. In het geval van verstoten ikken is dat vaak wel het geval.

Welke ikken krijgen een krachtige rol?

Er bestaan veel verschillende subpersonen. Veel van die subpersonen zijn in je aanwezig, maar het is per persoon verschillend welke subpersonen of ikken een grote rol krijgen. Dit kan afhangen van cultuur, normen, waarden en van je aard.

Conflict van verschillende ikken

Mensen komen regelmatig voor moeilijke beslissingen of situaties te staan waarbij verschillende subpersonen of ikken van zichzelf laten horen. Ze willen allemaal op de situatie reageren, maar de manier waarop ze op die situatie willen reageren is heel verschillend. Met Voice Dialogue leer je alle verschillende ikken en hun behoeften beter managen.

Voice Dialogue en de verschillende ikken

Met de Voice Dialogue methode leer je de verschillende ikken in jezelf kennen. Ook leer je om jezelf van hen te onderscheiden. Iedere subpersoon wordt uitgenodigd om zijn eigen verhaal aan je te vertellen. Door ze afzonderlijk aan het woord te laten krijg je namelijk een heleboel informatie die normaal gesproken onverstaanbaar is.

Het verschil tussen de Psychologie van ikken en psychische stoornissen

Soms denkt men dat het idee van subpersonen of meerdere ikken te maken heeft met psychische stoornissen. Bij Voice Dialogue bedoelen we hier echter iets anders. Voice Dialogue gaat er namelijk van uit dat iedereen meerdere ikken in zich heeft, als een vast gegeven van onze persoonlijkheid. Andere benamingen voor ikken zijn subpersonen, kanten, stemmen of energieën.

Meer informatie over Voice Dialogue?


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en Teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over 'Lastige' lieden in coaching: Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde (laatste uitvoering!)

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach