Nieuws van het Balkon

Op deze pagina lees je het laatste nieuws van het Balkon. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan (helemaal onderaan deze pagina) aan voor onze nieuwsbrief.

Francine Oomen Hoe overleven we?

Francine Oomen Hoe overleven we?

Vrijwel iedereen kent de kinderboeken uit de serie 'Hoe overleef ik...' van Francine Oomen. Menig kind zal daarin herkenning, tips en troost hebben gevonden. Onlangs verscheen van haar een boek voor volwassenen: 'Hoe overleven we?’ In deze graphic novel beschrijft ze haar persoonlijke zoektocht naar de oorzaken en gevolgen van seksueel misbruik in het leven van haar moeder en van haarzelf. Hoe kan ze de keten doorbreken? De vorm van dit boek is uniek: een kleurrijke opeenvolging van tekeningen, beelden, foto’s, collages en teksten. In dit autobiografische verhaal gaat Francine, goed bekend met Voice Dialogue, al tekenend in dialoog met haar subpersonen. Een belangrijke rol is weggelegd drs. Mol, de innerlijke psycholoog die in Francines hoofd woont en haar met raad en daad terzijde staat. We maken kennis met Knaag en Knak, twee naargeestige stemmen die haar al op jonge leeftijd ongezouten kritiek begonnen te geven. Dat is een veel voorkomend ondermijnend gevolg van traumatische ervaringen. Gaandeweg het boek ontmoeten we steeds meer subpersonen, waaronder ook de meisjes van 12, 13 en 16 die Francine ooit was en die zo gekwetst geraakt zijn. Ook Schaamte komt aan het woord en Hector, een woeste hond, die komt beschermen wanneer haar zoektocht al te kwetsbaar is. Francine ontmoet hen allemaal en luistert met aandacht, waardoor ze zich gehoord voelen en er ruimte komt voor heling. Juist doordat het verhaal in beeldvorm is en al deze personages - vaak ook met veel humor - hun verhaal vertellen, wordt alles zo invoelbaar. Vakkundig weeft Francine Oomen kennis over wat (intergenerationeel) trauma is in het relaas, waardoor de lezer ook veel inzichten opdoet. Het is een toegankelijk boek dat een bron van herkenning, informatie en support kan zijn voor mensen die worstelen met hun eigen traumatische geschiedenis. En het is ook zeer waardevol voor coaches, therapeuten, Voice Dialogue facilitators en voor opleiders van deze beroepsgroepen. Dankjewel, Francine!

Judith Budde


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en Teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over 'Lastige' lieden in coaching: Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde (laatste uitvoering!)

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach