Voor ervaren Voice Dialogue facilitators die hun expertise willen uitbreiden.

Vervolgopleiding Voice Dialogue

Kern van de opleiding

Voice Dialogue is meer dan het werken met delen. De mate waarin een cliënt verandering en persoonlijke groei bereikt hangt af van de mate waarin zich een Bewust Ego Proces heeft ontwikkeld. Zonder dit proces is Voice Dialogue slechts een techniek waarmee je verschillende subpersonen in iemand kunt interviewen. Daarom zoomen we tijdens de vervolgopleiding dieper in op hoe je dit proces versterkt en op de verschillende niveaus van transformatie. Heb je in de basistraining geleerd hoe het is om met verschillende ikken te praten, in de vervolgopleiding gaan we daarin een paar stappen verder. Hoe zorg je ervoor dat subpersonen die misschien nog geen naam hebben zich laten zien in relatie tot jou, de facilitator. Hoe werk je met verstoten ikken en het Innerlijk Kind? Hoe kun je beelden uit dromen of dagdromen gebruiken en hoe zorg je ervoor dat je niet over subpersonen praat maar ze werkelijk uitnodigt om in levende lijve aanwezig te zijn? In deze intensieve vervolgopleiding oefen je met gevorderdenvaardigheden voor het faciliteren. Je leert steeds subtieler af te stemmen op de subpersoon waarmee je in gesprek bent. Daarnaast leggen we de relatie met het wetenschappelijke werk van Brené Brown (‘De kracht van kwetsbaarheid’), Gendlin (focussen), Kristin Neff, (zelfcompassie) en Sue Johnson (Emotionally Focused Therapy).

De opleiders houden in ieder blok demonstratiesessies. Centraal in elk blok staat het zelf oefenen met het geven van Voice Dialogue sessies aan de hand van eigen materiaal van de deelnemers. Als begeleider krijg je feedback op je aanpak. Door veel sessies te geven, te krijgen en te zien verdiep je je inzicht. Na afloop ben je in staat om uiteenlopende vragen van cliënten adequaat en diepgaand met Voice Dialogue te begeleiden. Kijk hier voor meer informatie over het programma.

Voor wie?

Je bent een ervaren coach, trainer, therapeut met enige ervaring in het werken met Voice Dialogue en je wilt expertise in het werken met Voice Dialogue diepgaand uitbreiden. Voorwaarde voor deelname is dat je onze Basistraining Coachen met Voice Dialogue hebt gevolgd of elders een gelijkwaardige Voice Dialogue training hebt gevolgd.

 • Heb je nog geen ervaring met Voice Dialogue en wil je eerst kennismaken? Doe dan mee aan onze Avondworkshop Kennismaken met Voice Dialogue in Amersfoort.
 • Voor ervaren Voice Dialogue facilitators bieden we met enige regelmaat ook tweedaagse Masterclasses aan.

Resultaat

- Je beheerst de gevorderde technieken van de Voice Dialogue methode.
- Je werkt diepgaand met uiteenlopende vragen en met verschillende cliënten.
- Je kunt Voice Dialogue inzetten bij de begeleiding van relaties en conflicten.
- Je bent in staat het proces dat zich tussen jou en de cliënt voordoet te gebruiken voor de coachvraag.
- Je hebt oog voor onzichtbare aspecten die de communicatie beïnvloeden en werkt hiermee.
- Je combineert Voice Dialogue met eerder opgedane bagage en integreert het in je coachingspraktijk

Begeleiding

De training wordt gegeven door Judith Budde en Karin Brugman (auteurs van 'Coachen met Voice Dialogue. Handboek voor begeleiders' en  'Ik (k)en mijn Ikken, Ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue'). René Meijer is een aantal dagdelen als extra opleider aanwezig, zodat iedereen onder intensieve begeleiding kan oefenen in kleine groepen. Klik hier voor informatie over hun achtergrond.
We zijn aangesloten bij de International Voice Dialogue Agreement (www.ivda.info) en volgden jarenlang trainingen bij Hal en Sidra Stone, de grondleggers van Voice Dialogue. 

Praktische informatie

Aantal dagdelen 24 dagdelen 
Duur 3 x 2,5 dagen + 1 individuele sessie + 2 dagdelen tussentijdse oefengroep
Studiebelasting ca. 30 uur voor literatuurstudie
Aantal deelnemers Maximaal 15
Locatie het Balkon in Vasse
Meer informatie Bij Sandra Stroot, tel. 0541-518194 of stuur een email naar info@hetbalkon.nl

 

Wil je wat lezen over Voice Dialogue?

Het programma

Intakegesprek

De opleiding begint met een persoonlijk intakegesprek met leermanager Judith Budde. We bekijken gezamenlijk of de opleiding aansluit bij jouw situatie en leerwensen. We bespreken de opzet, inhoud en werkwijze van de opleiding. Dit gesprek is voorwaarde voor deelname.

Drie opleidingsblokken 

Je leert Voice Dialogue het beste door kijken, ondergaan en zelf doen. Aan de hand van demonstratiesessies met de opleiders zie je direct hoe theoretische concepten in de praktijk worden toegepast. Ieder blok begeleid je zelf Voice Dialogue sessies. Je krijgt feedback van de opleiders en de andere deelnemers. Een groot deel van de opleiding zijn er 3 opleiders tegelijk aanwezig om intensief onder supervisie te kunnen oefenen. Na iedere sessie houden we een technisch- theoretische nabespreking. Welke keuzes heb je gemaakt? Met welk effect? Welke alternatieven zijn er? In de rol van cliënt ervaar je de effecten van Voice Dialogue aan den lijve en leer je je eigen innerlijke krachtenveld beter kennen. We besteden veel aandacht aan de toepassing in je eigen werksituatie. Lastige situaties uit je praktijk komen volop aan de orde.

Blok 1: Subpersonen als energiepatronen: primaire, verstoten en kwetsbare ikken
Subpersonen hebben allemaal een andere uitstraling. WIE er in je cliënt aan het woord is beïnvloedt de communicatie meer dan WAT er wordt gezegd. Je ontwikkelt je sensitiviteit voor nonverbale informatie en je antenne voor de energetische kant van dit werk. In dit blok zoemen we in op veelvoorkomende subpersonen: hun waarde en hun schaduwzijde. Je leert hoe de oordelen van je cliënt over anderen een wegwijzer zijn naar primaire en verstoten kanten. Ook het werken met de Innerlijke Criticus komt aan bod. Je ontdekt hoe je veilig kunt werken met verstoten en kwetsbare Ikken, zodat die meer ruimte kunnen krijgen in het leven van je cliënt. Het doel van een Voice Dialogue sessie is het ontwikkelen van een Bewust Ego. Je verdiept je expertise in het begeleiden hiervan.

Blok 2: Werken met de wijsheid van het onbewuste
Ook dit blok oefen je uitgebreid met het geven van Voice Dialogue sessies. Je leert hoe je oeroude stemmen faciliteert, met hun vaak onbewuste beelden over hiërarchie, macht en man-vrouw verhoudingen. Zodat je cliënt zich die invloed bewust wordt en meer keuzevrijheid krijgt. Ook leer je hoe je subpersonen kunt onderscheiden in de dromen en dagdromen van je cliënt. Er is aandacht voor complexe gesprekken en we bespreken indicaties en contra-indicaties: bij welke cliënten en welke problematiek kun je wel en wanneer kun je beter niet met Voice Dialogue werken? René Meijer houdt dit blok een inleiding over Voice Dialogue en Psychopathologie.

Blok 3: Patronen in relaties: buigen of botsen?
In dit blok kijken we naar de communicatie van je cliënt met anderen. Hoe komt het dat je cliënt steeds met dezelfde type mensen moeite heeft? Hoe ontstaan conflicten tussen collega’s? Je leert werken met het model van de bindingspatronen. Je leert hoe je zorgvuldig kunt werken met kwetsbare kanten van cliënten. In dit blok staat ook je eigen houding als Voice Dialogue coach centraal. We kijken met een Voice Dialogue-bril naar overdracht en tegenoverdracht in de coachrelatie. Welke subpersonen in jou zijn aan het werk als je coacht? Met welke cliënten krijg jij het lastig? Tot slot werken we aan de integratie van de Voice Dialogue methode in je eigen praktijk. Hoe kun je Voice Dialogue combineren met andere coachingsmethoden?

Oefengroepen

Tussen de blokken in komen de deelnemers 2x een dagdeel bijeen in kleine groepen om te oefenen met Voice Dialogue sessies. Ervaringen in deze oefensessies kunnen worden besproken in het trainingsblok daarop.

Individuele Voice Dialogue sessie

Onderdeel van de opleiding is een individuele Voice Dialogue-sessie van een van de opleiders en daarin kijken we ook didactisch op deze sessie terug. We maken hiervan een aparte afspraak voorafgaande aan blok 1 of tussen een van de blokken door.

Digitale leeromgeving

Gedurende de hele opleiding kun je gebruik maken van een digitale groepswerkplek, waar je met de opleiders en de andere deelnemers ervaringen kunt uitwisselen en vragen kunt stellen over sessies uit jouw praktijk. Je vindt hier ook aanvullend literatuur en opdrachten.

Literatuurstudie

Actief bestuderen van literatuur en cd’s/dvd’s is een onderdeel van de opleiding.
Aan te schaffen literatuur:
* Coachen met Voice Dialogue. Handboek voor begeleiders, Judith Budde en Karin Brugman, uitgeverij Thema, Zaltbommel, 2016. 
* Ik (k)en mijn ikken. Ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue, Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn, uitgeverij Thema, Zaltbommel, 2010. We raden je aan om dit boek voor de start van de opleiding te lezen. 
Daarnaast maken we gebruik van diverse artikelen van Hal en Sidra Stone. Onze eigen boeken en de boeken en CD's van Hal en Sidra Stone, de grondleggers van Voice Dialogue, zijn bij ons te verkrijgen.

Besloten Voice Dialogue-groep op LinkedIn

Tijdens en na afloop van de opleiding kun je deelnemen aan onze besloten Voice Dialogue groep op LinkedIn voor Voice Dialogue studenten van het Balkon. Deze groep wordt gefaciliteerd door Judith Budde. Je kunt er vragen stellen, cases inbrengen, ervaringen delen en over de nieuwste ontwikkelingen lezen.

Data en kosten

Data

Groep 2018

Intakegesprek: op afspraak
Individuele Voice Dialogue sessie: op afspraak
Data binnenkort op deze site.

Heb je belangstelling? Laat het ons weten.

De trainingsblokken starten steeds op dag 1 om 14.00 uur (na de lunch) en duren tot dag 3 om 16.30 uur.

Kosten

Opleiding: € 2250,-  incl. lesmateriaal, exclusief ca. € 55,- voor aan te schaffen boeken.
Verblijf: € 735,- inclusief BTW. en toeristenbelasting.
 

PE-punten

NOLOC  87 PE-punten

Verblijf

Je verblijft tijdens de opleiding op een eenpersoonskamer met eigen badkamer in het Balkon in Vasse (Overijssel). Het Balkon beschikt over 19 slaapkamers, twee sfeervolle zalen, een uitgebreide vakbibliotheek, een stilte- en meditatieruimte, computer- en internetfaciliteiten, een rustige tuin en kruidentuin. In de directe omgeving zijn tal van mogelijkheden voor joggen en wandelen. In de kosten van het programma zijn opgenomen: alle overnachtingen met ontbijt, uitgebreide lunches, snacks, driegangendiners, alle koffie en thee, vers fruit, zaalhuur, toeristenbelasting en BTW.
Kijk hier waar je verblijft. 

Reacties klanten

 1. Zéér positief. Ik heb veel geleerd, zowel als facilitator als persoonlijk. Prettige afwisseling theorie/praktijk. Oefenen zeer waardevol. Je gaat gelijk aan de slag met het geleerde. Dat maakt het voor mij levendig.

  Annemieke Bergsma - Ministerie van SZW - mobiliteitsadviseur
 2. Ik heb gekregen/geleerd waarop ik had gehoopt. Ik heb hier lang naar uitgekeken en ben zo blij dat het er nu van is gekomen. Voice Dialogue is nu mijn mooiste tool. Hele goede begeleiders met verschillende persoonlijkheden. Uniek en onvergetelijk voor mij. 

  Gerda Baeten - Vergroot je invloed - psychotherapeut/coach
 3. Ik heb heel veel geleerd over het werk als facilitator, eigen subpersonen en mijn stijl van faciliteren. Blij dat we veel hebben kunnen oefenen. Dank jullie wel voor zoveel liefdevolle professionele begeleiding.

  Johann Glaubitz - Johann Glaubitz theatrale werkzaamheden - trainer / coach / acteur
 4. Een heel inspirerende week. Mijn doelen zijn behaald, namelijk meer over de methodiek Voice Dialogue leren, zelf ervaren hoe een sessie verloopt en een beetje ontspannen. Dat het geslaagd is komt door de professionele, fijne en toegankelijke begeleiding, door de setting en door de andere deelnemers.

  Joke Kos - Partners in Educatie - trainer/supervisor/senior-adviseur
 5. Geweldige opleiding, juist het zachte en bewuste werken en de enorme effecten daarvan spreken mij aan. De opleiding is goed van opzet, compleet en direct toepasbaar in mijn praktijk. Mooie rode draad door de stof. Opleiders sluiten goed aan, stimulerend. Uitstekende prijs met waar voor het bedrag. Snelle, prompte en goede organisatie vanuit het bureau. En ik hou van dit prachtige plekje, de sfeer, de omgeving, de verzorging. Ik blijf er graag mee verbonden. 

  Karin Vos - Gemeente Oss - coördinator Programma Mobiliteit/ coach
 6. Ik vond de organisatie rondom de opleiding prima, de blokken leerzaam, met kundige opleiders die veel feedback gaven, prachtige locatie en geweldige catering. Jullie 3 opleiders zijn alle drie top op jullie eigen authentieke wijze anders en dat maakt het voor mij leuk om met jullie alle drie te werken omdat van ieder weer iets apart te leren valt. Tip: een terugkom/opfris blok na een half jaar zodat je alles weer scherp hebt.

  Marijke Veurink-Boere - Erasmus MC Zorgacademie - opleidingsadviseur/trainer/coach
 7. Heel erg veel geleerd en er is ook nog zoveel meer te leren. Zin om het nog meer toe te passen. En ook in eigen ontwikkeling weer nieuwe stappen gezet. Ondersteunende deskundige inspirerende opleiders met concrete feedback. Wat een heerlijke plek. Gastvrije mensen. Het voelt als een 2de huis. Prachtige tuin, smaakt naar meer, ook de prachtige omgeving.

  Mechel Mangelmans - MeerMogelijkheden - trainer/coach
 8. Een verrijking voor mijn functioneren als professional en mijn persoonlijke leven. De prijs/kwaliteit is helemaal oké. Goed literatuuraanbod en jullie volgen ook de actualiteit van Voice Dialogue. Judith Budde en Karin Brugman zijn een heel sterk complementair top-duo. Mooie aanvulling van René Meijer (enkele dagdelen aanwezig). Liefdevolle organisatie met oog voor detail en geweldig rijke keuken en persoonlijk touch. Top!

  Rémi van der Elzen - Niet alleen op de wereld - trainer/coach/facilitator
 9. Goed. Heb er veel aan gehad. Op superplek, natuur, eten, alles met liefde en aandacht. Keep up the good work!

  Roland Slot - Warp B.V. - directeur
 10. Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed professioneel bureau, aardig, kundig, oplettend. En wat heb ik me thuisgevoeld in het Balkon. Dat komt echt door de manier waarop er in het Balkon voor je 'gezorgd' wordt. Super ontspannend.  

  Wendy Eelsing - Ruwe Grond - communicatietrainer/coach/adviseur
 11. Voor mij een hele fijne opleiding! Mooie werkvormen, het smaakt naar meer.

  Yvonne Heus - Spring scholen in de praktijk - onderwijsbegeleider/coach

Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

Het Balkon staat al jaren in mijn top 3! Het is een prachtige plek. Gastvrijheid is voor mij het sleutelwoord. Dat belichamen de Balkonmedewerkers bij alles wat ze doen. De sfeer van de plek is ongeëvenaard, een combinatie van soberheid en...

Over ons conferentiecentrum

Piet en Marry Weisfelt

Weisfelt en partners opleiders

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze bedrijfstrainingen

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach