Voor iedereen die evenwicht zoekt tussen ruimte voor zichzelf en aandacht voor anderen.

Retraite Stil: Introvert in een extraverte wereld

Kern van de retraite

Een driedaags programma voor introverte en extraverte mensen, o.a. gebaseerd op het boek 'Stil' van Susan Cain en op Voice Dialogue.

De schatting is dat een derde van alle mensen introvert is. Mensen die over het algemeen liever luisteren dan praten, die graag rust om zich heen hebben, die energie krijgen uit zelf dingen doen, die na sociaal contact behoefte hebben zich terug te trekken op zichzelf. Extraverte mensen krijgen juist energie van dynamisch sociaal contact en laden zich op aan activiteiten met anderen.

Voor beide groepen is het niet eenvoudig rust en ruimte te vinden in een maatschappij die steeds sneller wordt en die steeds hogere eisen stelt aan ieders individuele prestaties en presentatie. Voor introverte mensen is dat extra lastig omdat extraversie aangemoedigd en gewaardeerd wordt.

In dit programma krijg je gelegenheid om met anderen en zeker ook alleen te reflecteren op waar jij energie van krijgt en wat je geen goed doet. Je krijgt een Voice Dialogue sessie van één van de begeleiders waarin je kunt onderzoeken hoe jij om kunt gaat met je behoefte aan ruimte voor jezelf.

Naast enkele groepsbijeenkomsten is er veel ruimte voor stilte, meditatie, creativiteit, wandelen, uitwisselingen in tweetallen en eigen bezinning. Een programma waar veel kan en niks hoeft.

We vinden inspiratie in o.a. het boek ‘Stil’ van Susan Cain en in het boek ‘Ik ken mijn ikken’ van Judith Budde en Karin Brugman. Ook zullen we vanuit het gedachtengoed van het Taoïsme inzichten aandragen die wellicht een aanknopingspunt kunnen bieden voor ontspanning en rust in deze snelle maatschappij.

Voor wie

Voor iedereen die meer evenwicht zoekt tussen ruimte voor jezelf en aandacht voor anderen;

Daarnaast is het programma geschikt voor (ervaren) Voice Dialogue begeleiders die hun eigen leerproces willen verdiepen.

Resultaat

Omdat iedere deelnemer deze dagen werkt aan eigen vragen, zijn de resultaten van persoon tot persoon verschillend.

Begeleiding

Het programma wordt begeleid door René Meijer, Judith Budde en Karin Brugman. Klik hier voor informatie over hun achtergrond.

Praktische informatie

Aantal dagdelen 8 dagdelen
Duur Kennismakingsgesprek + 1 blok van 3 dagen
Aantal deelnemers Maximaal 14
Locatie het Balkon in Vasse
Meer informatie Bij Sandra Stroot, tel. 0541-518194 of stuur een email naar info@hetbalkon.nl

 

 

Het programma

Opzet en werkwijze

Kennismakingsgesprek

Voor aanvang van de training vul je een intakeformulier in. Dat formulier is de basis voor een telefonisch gesprek met René Meijer. In dit gesprek maken we kennis, bespreken we je motivatie voor deelname en de werkwijze tijdens dit programma.

Vooraf lezen

Wil je je graag voorbereiden? Dan kun je het boek 'Stil. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen' van Susan Cain lezen. Uitgeverij Arbeiderspers.

Heb je nog niet eerder kennisgemaakt met Voice Dialogue? Dan raden we je aan van te voren het volgende boek te lezen: Ik (k)en mijn Ikken. Ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue, van Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn.

Groepsbijeenkomsten

Thema's die in de plenaire bijeenkomsten aan bod komen:

  • Wat is introversie en extraversie?
  • De impact van de maatschappelijk druk tot extravert zijn.
  • Het belang van stilte, naar binnen gekeerd zijn.
  • Kennis vanuit het Taoïsme.
  • Balans houden tussen in contact zijn met jezelf en in contact zijn met anderen.

Naast plenaire sessies werken we ook in kleine groepen aan diverse opdrachten.

Individuele sessie

Je krijgt deze dagen een individuele sessie met een van begeleiders over jouw thema's. In dit gesprek werken we met de Voice Dialogue methode. Je ontdekt welke ikken een rol spelen bij jouw vragen en welke kanten je meer ruimte wilt geven. Tevens is er de mogelijkheid om een aantal sessies van anderen bij te wonen.

Individuele reflectie

Er is ruimte in het programma om te schrijven, te lezen, voor creativiteit en stilte in onze stilteruimte of in de prachtige Twentse natuur.

Data en kosten

Data

Deze retraite wordt momenteel niet gegeven.

 

Verblijf

Je verblijft tijdens de retraite bij ons in het Balkon in Vasse (Overijssel). Het Balkon beschikt over 19 slaapkamers, twee sfeervolle zalen, een moderne vakbibliotheek, een stilte- en meditatieruimte, computer- en internetfaciliteiten, een rustige tuin en kruidentuin. In de directe omgeving zijn tal van mogelijkheden voor joggen en wandelen. Je verblijft op een eenpersoonskamer met eigen badkamer. In de kosten van het programma zijn opgenomen: alle overnachtingen met ontbijt, uitgebreide lunches, snacks, driegangendiners, alle koffie en thee, vers fruit, zaalhuur, toeristenbelasting en BTW. Kijk hier waar je verblijft. 


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze bedrijfstrainingen

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach