Gevorderdentraining Werken met Voice Dialogue

Specialisatie Voice Dialogue en trauma

Een vierdaags specialisatieprogramma voor ervaren Voice Dialogue studenten van het Balkon, over hoe je Voice Dialogue kunt inzetten bij mensen die in hun leven te maken kregen met traumatische gebeurtenissen die nog steeds impact hebben op de subpersonen in hun innerlijke bus en op hun huidige functioneren.

Dit programma wordt gegeven door Marijke Leys (Voice Dialogue Instituut België) en Judith Budde (Voice Dialogue Academie Nederland). 

Kern van de training

Primaire subpersonen zijn ooit ontstaan om onze kwetsbaarheid te beschermen. Soms gaat het niet alleen om kwetsbaarheid die moet beschermd worden, maar werken deze subpersonen erg hard om gekwetstheid te beveiligen. Gekwetstheid kan veroorzaakt worden door allerhande trauma’s, met een kleine of grote T. Afhankelijk van de impact van het trauma zullen er heel specifieke en soms rigide beschermers ontstaan in de innerlijke bus.

In deze vier dagen (2 blokken van 2 dagen)  leer je een aantal van deze stevige beschermers herkennen en faciliteren. In alle dagen wisselen theorie, demonstratie en praktijk elkaar af. Er is veel ruimte voor het oefenen met zelf faciliteren onder supervisie.

Blok 1 
In dit eerste blok definiëren we wat trauma is, bespreken de impact op de ontwikkeling van de innerlijke bus en plaatsen de methodiek van Voice Dialogue in een behandelplan.
* Voordat we de specifieke primaire subpersonen kunnen faciliteren, is het belangrijk om de poortwachters te honoreren. De poortwachters van emoties, herinneringen en schaamte passeren de revue.
* We zoemen in op de diverse beschermers die kunnen ontstaan in het leven van mensen die te maken kregen met trauma. Tijdens de eerste dag zijn dat de verslavingsgevoelige subpersonen, tijdens de tweede dag de Innerlijke Criticus en de Moordende Criticus.

Blok 2 
In dit blok gaan we verder met de specifieke beschermers bij kwetsbaarheid.
* Mensen wiens ouders lijden/leden aan een psychische problematiek (KOPP-kinderen) ontwikkelen een eigen manier van omgaan met de onvoorspelbare en onveilige thuissituatie.
* Slachtoffers van trauma gedragen zich soms ook als een slachtoffer. Het is voor professionele begeleiders niet altijd makkelijk om met deze energie om te gaan en dat kan leiden tot overdracht en tegenoverdracht. We kijken met de Voice Dialogue bril naar de slachtoffer-energie.
* Op dag 2 staan we stil bij dissociatieve delen en leer je deze te herkennen en te faciliteren.
* Tot slot zoeken we ook een ingang naar de oorspronkelijke kindstukken die nog steeds ergens ongeschonden in de innerlijke bus aanwezig zijn. 

Tijdens de twee blokken proberen we steeds deze subpersonen te honoreren en daardoor toegang te krijgen tot de onderliggende kwetsbare en gekwetste delen. Met bijzondere zorg en een geoefend oog en oor kun je deze delen een plek in de ruimte geven en stappen zetten naar herstel door de cliënt vanuit het midden of het Aware Ego een relatie te laten opbouwen met de oude kwetsuur. We voegen indien nodig innerlijke hulpbronnen toe.

Voor wie?

Voor gevorderde Voice Dialogue facilitators die hun expertise in het werken met gekwetste delen willen verdiepen. 
Voorwaarde voor deelname: je hebt bij het Balkon (of elders) zowel de Basistraining als de Vervolgopleiding Voice Dialogue gevolgd en je past de methodiek regelmatig toe in je werk als coach of therapeut.
Heb je nog geen ervaring met Voice Dialogue? Kijk dan eens bij onze Basistraining Coachen met Voice Dialogue. 

Resultaat

 • Je hebt een theoretisch kader over trauma en de mogelijkheden die Voice Dialogue hierin biedt. 
 • Je kunt een stevige beschermer dieper faciliteren tot je contact krijgt met de onderliggende kwetsuur.
 • Je weet hoe en of je een plek kunt geven aan het gekwetste of getraumatiseerde stuk.
 • Je hebt inzicht in hoe je je cliënt kunt helpen om vanuit het midden een relatie op te bouwen met de gekwetste stukken.
 • Je bouwt aan je stevigheid als facilitator in het omgaan met precaire gesprekken met subpersonen en gekwetste delen.

Voorbereiding

Ter voorbereiding vragen we je het boek Oog in oog met kwetsbaarheid. Voice Dialogue-praktijkboek voor coaches en therapeuten van Marijke Leys te lezen.

Begeleiding

De training wordt gegeven door Marijke Leys en Judith Budde. 
Marijke Leys (oprichter van het Voice Dialogue Instituut België) is psychotherapeut en expert in het werken met gekwetste en getraumatiseerde kindstukken. Ze schreef de boeken 'Oog in oog met kwetsbaarheid' en 'Kwetsbaarheid als kompas'.
Judith Budde (directeur van het Balkon & de Voice Dialogue Academie) is coach, Voice Dialogue opleider en co-auteur van de bestseller 'Ik (k)en mijn ikken' en Coachen met Voice Dialogue. Handboek voor begeleiders'.

Praktische informatie

Aantal dagdelen 8 dagdelen
Duur Schriftelijke intake + 2 x 2 aaneengesloten dagen van 09.30 - 17.00 uur
Studiebelasting Ca. 8 uur voor literatuurstudie.
Aantal deelnemers Maximaal 8
Locatie In het Genietcafé in Zutphen
Meer informatie Bij Sandra Stroot, tel. 0575-743709 of  stuur een email naar info@hetbalkon.nl. Klik bovenaan deze pagina links om het programma te downloaden en voor informatie over kosten en verblijf.

Data en kosten

Data

Groep 4
Blok 1: Donderdag 24 en vrijdag 25 november 2022
Blok 2: Donderdag 15 en vrijdag 16 december 2022
Alle dagen van 09.30 - 17.00 uur.

Kosten

Programma: € 1350,- (btw-vrij) inclusief lesmateriaal.
Verblijf: € 240,- (btw-vrij) voor koffie/thee, 4x een uitgebreide lunch en gebruik van de diverse werkruimtes. 

Het bedrag is exclusief de kosten voor het boek Oog in oog met kwetsbaarheid van Marijke Leys, zelf aan te schaffen bij bol.com of Uitgeverij Boom.

Bovengenoemde kosten zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen.

PE-punten

Erkenning NOLOC PE-punten door leden zelf aan te vragen.
Overige acreditaties In aanvraag bij NIP en NOBCO

Verblijf

De opleiding vindt plaats in het sfeervolle GenietCafé, gelegen in een bijzonder hofje in de middeleeuwse binnenstad van Zutphen, op 8 à 10 minuten lopen van het station. In de kosten van het verblijf zijn opgenomen: alle koffie/thee, 2x een uitgebreide lunch en het gebruik van de diverse werkruimtes. 

Overnachten in Zutphen

Wil je in Zutphen overnachten? Dit zijn enkele mogelijkheden.

In het stadscentrum, op loopafstand van het station en de lokatie van de opleiding:

Hampshire Hotel - 's Gravenhof Zutphen 
's Gravenhof 6
7201 DN Zutphen
www.hotelsgravenhorst.nl

Broederenklooster
Rozengracht 3
7201 JL Zutphen
www.broederenklooster.nl

B&B Die Schuyt
's Gravenhof 20
7201 DN Zutphen
www.overnachtenzutphen.nl

B&B Dat Bolwerck
Zaadmarkt 112
7201 DE Zutphen
www.datbolwerck.nl/bed-and-breakfast

B&B119
Laarstraat 119
7201 CD Zutphen
www.bnb-119.nl

B&B Bed & Sauna
Deventerweg 115 (10 minuten lopen vanaf station Zutphen)
7203 AE Zutphen
www.bedensauna.nl

Logement Het Achterhuis
Halterstraat 9
7201 MV Zutphen
http://www.hetachterhuis.com/

B&B Aan de Berkel
Berkelsingel 9
7201 BK Zutphen
www.bnb-aandeberkel.nl

Stadshotel Proeflokaal 't Oer
Marspoortstraat 19
7201 JA Zutphen
www.proeflokaaltoer.nl/proeflokaal-zutphen

Airbnb Charmant rijksmonument in het centrum van Zutphen
Broederenkerkhof 19
7201 JR Zutphen
T. 06-23915504
Zie www.airbnb.nl 

De VVV van Zutphen heeft een website waar ook veel logeeradressen opstaan: www.inzutphen.nl

Buiten het centrum en in de nabije omgeving

Op de website https://www.bedandbreakfast.nl zijn diverse B&B’s in de nabije omgeving van Zutphen te vinden. Daar staan veel leuke adressen bij.

Hieronder nog een paar suggesties voor B&B's en hotels buiten het centrum en in de omgeving van Zutphen:

Tiny House Stilleven
Barchem (bij Lochem)

Fletcher Resort-Hotel Zutphen
De Stoven 37
7206 AZ  Zutphen
www.hotelzutphen.nl

Hotel Loetje
Hoofdstraat 26
7213 CW Gorssel
(een uitstekende busverbinding brengt je in 10 minuten van Gorssel naar Zutphen en dan is het nog een paar minuten lopen).
www.gorssel.loetje.nl

Landhotel de Hoofdige Boer
Dorpsstraat 38
7218 AH Almen
(Met een heerlijke tuin en een uitstekende keuken)
www.dehoofdigeboer.nl

Reacties klanten

 1. Hele goede training. De gevoeligheid die je ontwikkelt en de vaardigheden die je leert in het omgaan met kwetsuren, maken je een betere coach. Hele prettige begeleiding en uitstekende organisatie door het Balkon. 

  Alyce - -
 2. Plezierige training met heldere opbouw, inspirerend en zinvol. Zeer toepasbaar. Het schema van Marijke is zeer bruikbaar en herkenbaar, zeker bij trauma's. Sterke begeleiding: Marijke is helder, respectvol, zorgzaam, met humor en erg dynamisch tijdens het uitleggen.

  Anita Naus - De Rolwissel, Centrum voor psychodrama - psychodramatherapeut
 3. Zeer goed en erg leerzaam. Opbouw is prettig: in de ochtend theorie en in de middag oefenen. Ik heb mijn vaardigheden en inzicht in het werken met Voice Dialogue weer vergoot door de kundige begeleiding van Marijke en Judith.

  Caroline Buis - Noordwest Ziekenhuisgroep - psycholoog onderwijs en opleiden
 4. Een 9,5! Hele fijne opbouw: in de ochtend luisteren, theorie, informatie opnemen, kijken. In de middag zelf doen. Zeer toepasbaar en dit gaat me weer helpen in mijn werk als coach. Merci!. Zorgvuldige, precieze, elegante en liefdevolle begeleiding door Marijke Leys en de heerlijk ervaren, kundige en vertrouwde Judith Budde.

  Esther Glas - GlasWerkt - coach
 5. Ik vond het erg inspirerend, een waardevolle verdiepingsmodule. In de ochtend lag de nadruk op theorie en in de middag oefenen. Marijke legt goed en helder uit, aanvullend met levendige voorbeelden uit haar eigen ervaring. Dit maakt het zeer boeiend om naar te luisteren. Ze begeleidt professioneel, warm en geduldig. Ik vind haar boek ook fantastisch. Dat was de reden om te komen! Judith begeleid professioneel, enthousiast en motiverend. Samen vormen ze een geweldig duo met een schat aan ervaring dat kundig feedback geeft op het proces. 

  Marianne - -
 6. Uitstekende training met mooie, heldere opbouw. Uitstekende liefdevolle en erg leerzame begeleiding door Marijke Leys. Beeldend. Alsof ze zo 'oppopte' uit haar boek. Haar boek is geweldig en heel helder. Vertrouwde, warme, betrokken en deskundige begeleiding door Judith.

  Mieke de Maaré - Op Dreef - coach/trainer
 7. Een 9. Goede afwisseling russen theorie en zelf aan de slag zijn. Je doorleeft het zelf allemaal, heel mooi en zinvol. Zeer goede begeleiding. En het bureau regelt het allemaal duidelijk en goed. Op een fijne plek met lekkere lunch. 

  Naomi - -
 8. Heel inspirerend. Zorgvuldige opbouw, goed tempo. Ik heb de afwisseling van theorie met oefenen als heel prettig ervaren. Genoten van de deskundigheid van Marijke Leys (heel mooi van taal en inhoud) en Judith Budde.  Wat een kennis, kwaliteiten en werken met aandacht in de begeleiding. Vanuit zoveel zorgvuldigheid de ander de kans geven om te leren en te ontwikkelen. 

  Yolanda Schutte - Alrijne Zorggroep - Praktijkbegeleider, praktijkopleider, opleidingsadviseur
 9. Heel verdiepende training. Inhoudelijk en theoretisch heel sterk. De theorie werd door Marijke zo beeldend en levendig verteld, net alsof het kleine filmpjes waren. Alsof je heel dichtbij haar in haar praktijk kon zijn. Heel inspirerend. Het werken in het hier- en nu, de vertraging, dan dient het innerlijke kind zich aan. De demo-sessies waren ook verhelderdDe begeleiding van Judith bij de oefensessies is heel krachtig en liefdevol. Mooie genereuze feedback. Het programma geeft verdieping aan mijn Voice Dialogue gesprekken in coaching en in onze trainingen. Vooral het werken met de poortwachter, de visualisatie en het zicht krijgen op de kwetsbaarheid die achter de primaire ikken verborgen ligt.  

  Yvonne Heus - Spring scholen in de praktijk - onderwijsbegeleider/coach

Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en Teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over 'Lastige' lieden in coaching: Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde (laatste uitvoering!)

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach