Onze pen schrijft door...

BLOG

Boekbespreking: Herbergen van verlies. Thuiskomen in het Land van Rouw

Auteur: Judith Budde -

Herbergen van verlies

Af en toe verschijnt er een juweeltje in boekenland. Het boek 'Herbergen van verlies. Thuiskomen in het Land van Rouw' van Riet Fiddelears-Jaspers en Sabine Noten is er zo een. Een helder geschreven en zeer compleet boek over verlies en rouw. Over de pijn en de trauma's die we in de loop van ons leven oplopen en de impact daarvan op ons functioneren, onze relaties, ons bestaan. En over de manieren waarop we ons tegen die pijn beschermen, waardoor het stromen van onze levensenergie soms ernstig geblokkeerd kan raken. Fiddelaers en Noten gaan uitgebreid in op de relatie tussen onze hechtingsgeschiedenis en de manier waarop we later in ons leven omgaan met verlies. Een ander hoofdstuk gaat over loyaliteiten en de invloed van onze familiegeschiedenis. Ook beschrijven ze de uiteenlopende gevoelens die zich bij rouw kunnen voordoen, zoals (gestold) verdriet, boosheid, angst, schuld en schaamte, maar ook intimiteit en vreugde. Het is duidelijk dat hier twee zeer deskundige therapeuten aan het woord zijn, over wiens schouder we als lezer meekijken naar wat zij in hun praktijkruimte meemaken. 

De schrijvers maken onderscheid tussen het traumadeel, het overlevingsdeel en het gezonde deel en laten zien hoe je met elk deel aan het werk kunt in de begeleiding. Wat me nog het meeste trof is de liefdevolle benadering die door het hele boek voelbaar is en het doorleefde taalgebruik waarmee  Fiddelaers en Noten woorden geven aan deze complexe materie. Ze illustreren hun wetenschappelijke kennis met sprekende voorbeelden van cliënten, eigen ervaringen, gedichten en liedteksten. Daardoor herken je als lezer ook  je eigen ervaringen met verlies. Als therapeuten putten ze bij hun begeleiding uit tal van therapeutische tradities zoals psychodrama, systeemopstellingen met vloerankers en poppen, tekenen, zorg voor het innerlijke kind, genogrammen en focussen. De kern is uiteindelijk dat de begeleider volledig aanwezig is bij (de pijn van) de cliënt en de cliënt de gelegenheid geeft de eigen verliesgeschiedenis - stap voor stap - te (her)ontdekken en de daarbij opgelopen pijn te doorleven. Een boek voor eenieder die meer wil begrijpen van eigen verlieservaringen en het vertrouwen op wil doen dat heling mogelijk is. En een absolute must voor iedere therapeut, coach en organisatieadviseur. 

Uitgegeven door In de Wolken, Heeze 2014, ISBN 978 90 7717 916 1.

 


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze bedrijfstrainingen

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach