Onze pen schrijft door...

BLOG

Hoe raak je ze kwijt? Over ontspoorde leiders en slechte managers

Auteur: Judith Budde -

Dit nieuwe boek van Joep Schrijvers is een must-read, een noodzakelijk boek, een wake-up call. Schrijvers confronteert ons - organisatiedeskundigen – met onze focus op zelfontplooiing, authenticiteit en passie en met onze gebrekkige gerichtheid op de oorzaken van falend leiderschap. Hij laat ons stilstaan bij het feit dat er ondanks alle kennis over leiderschap ontzettend veel slechte leiders zijn. Hoe kan dat? Zijn vlot geschreven boek biedt een helder en goed onderbouwd kader om slecht leiderschap te verklaren, te herkennen en aan te pakken. In de voor Schrijvers zo karakteristieke  provocerende stijl beschrijft hij de kenmerken van falende leiders – zowel organisatieleiders als regeringsleiders – en oorzaken waarom zij ontsporen. Ook volgelingen – professionals en burgers – ontspringen de dans niet in zijn scherpe analyse. Het zijn de volgelingen die de leider in het zadel hijsen en zijn of haar incompetente gedrag tolereren. De TV bewijst het gelijk van Schrijvers. Op het journaal spreekt een Turkse moslima zich uit over haar keuze bij het referendum over de grondwetwijziging van Erdogan. ‘Waarom zouden wij één man zoveel macht geven?’ vraagt ze zich weifelend af. En dan geeft ze zelf het antwoord: ‘Wij steunen hem, omdat hij ons steunt’ zegt ze.

In een hoofdstuk voor volgelingen geeft Schrijvers advies hoe je stap voor stap te werk kunt gaan als je lijdt onder een slechte leider. Van diplomatiek geformuleerde feedback tot klokkenluider. Ook is er een hoofdstuk over de rol van toezichthouders, het belang van hun onafhankelijke blik en de moed om misstanden aan te pakken. Belangwekkend is ook het hoofdstuk over checks en balances, en de noodzaak van wetgeving en systemen om slecht leiderschap te voorkomen of te kunnen stoppen. Moedig is het hoofdstuk over de vraag wanneer geweld tegen ultiem slechte leiders geoorloofd is. Schrijvers gaat hier zeer genuanceerd te werk. Aan de hand van een drietal cases – waaronder de moord op Pim Fortuyn en de mislukte aanslag op Hitler – onderzoekt hij de morele dilemma’s van het gebruik van geweld. In het laatste hoofdstuk tref je een reeks adviezen aan voor de leiders zelf: neem je rust, ken en beheers jezelf, organiseer feedback, let op divaneigingen en zonnekoninggedrag en vooral ook: blijf niet te lang op één plek. Allemaal zeer lezenswaardig.

Hoe raak je ze kwijt is geen optimistisch boek. Schrijvers laat een tegengeluid horen in de stroom van positieve leiderschapsboeken en legt de vinger op tal van zere plekken. Het biedt ons handreikingen om in te grijpen als we zien dat leiderschap ontspoort. Eén tip geeft hij zelf niet: dit boek verplicht stellen in alle leiderschapsprogramma’s. Bij deze!

Uitgegeven door Scriptum, 2017, ISBN 978 94 6319 0281.

Judith Budde


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

Het Balkon staat al jaren in mijn top 3! Het is een prachtige plek. Gastvrijheid is voor mij het sleutelwoord. Dat belichamen de Balkonmedewerkers bij alles wat ze doen. De sfeer van de plek is ongeëvenaard, een combinatie van soberheid en...

Over ons conferentiecentrum

Piet en Marry Weisfelt

Weisfelt en partners opleiders

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze bedrijfstrainingen

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach