Onze pen schrijft door...

BLOG

Intimiteit

Auteur: René Meijer -

Paul Verhaeghe heeft na Identiteit en Autoriteit met Intimiteit een derde boek toegevoegd aan wat een trilogie lijkt te zijn. Als klinisch psycholoog en hoogleraar aan de Universiteit van Gent heeft Verhaeghe zich sinds zijn bestseller Liefde in tijden van eenzaamheid ontpopt als een schrijver die zich niet beperkt tot individuele psychologische beschouwingen. In al zijn boeken komt de enorme invloed en impact van de samenleving op het individu tot uiting. Intimiteit gaat niet primair over seksualiteit, mocht die titel dat idee doen postvatten. Zijn uitgangspunt is de kloof tussen lichaam en geest, en de verhouding die we allereerst tot ons eigen lichaam hebben.  En het feit dat genoemde splitsing achterhaald is. Verhaeghe behandelt uiteenlopende terreinen zoals de werking van placebo’s, de invloed van de mode, de impact van internet en sociale media enz. Zoals we van hem gewend zijn zet hij zich wederom af tegen die groep van brein-denkers, die betogen dat wij uitsluitend ons brein zijn. Hij hanteert daarbij een andere invalshoek, die veel vruchtbaarder is.

Het concept bio-psycho-sociaal is zijn uitgangspunt bij de verklaring van menselijk gedrag, waarbij deze 3 aspecten in samenhang met elkaar onze ervaring beïnvloeden. Nu is dit natuurlijk niet nieuw, maar aan de hand van vele aansprekende voorbeelden illustreert Verhaeghe hoe de ontwikkelingen in de neoliberale en postmoderne samenleving ons denken en voelen over onszelf bepalen. Hiermee sluit hij prachtig aan op het boek Onmacht van Jaap van ’t Hek en Leike van Oss, dat ik in een andere blog beschreef. Waar Van ’t Hek en Van Oss een organisatiekundig perspectief hanteren, kiest Verhaeghe voor een meer psychologische uitwerking. Beide boeken vullen elkaar mooi aan, waarbij Verhaeghe een persoonlijke en zeer onderhoudende stijl hanteert, die het moeilijk maakt het boek weg te leggen.

René Meijer

Paul Verhaeghe, Intimiteit, 2018, Amsterdam: De Bezige Bij.


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en Teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over 'Lastige' lieden in coaching: Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde (laatste uitvoering!)

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach