Je zoekt een training voor het werken met groepen en teams. Het Balkon biedt twee trainingen aan: de Training Groepsdynamica & Teamcoaching en de Training Mentaliseren in groepen & teams. Wat kun je verwachten als je je hiervoor inschrijft? En wat is het verschil tussen beide programma’s? Want deze trainingen vullen elkaar aan en bieden je verschillende handvatten om met teams te werken.
Training Groepsdynamica & Teamcoaching
In dit vierdaagse programma krijg je brillen aangereikt om onderstromen in groepen sneller te signaleren en er adequaat naar te handelen.
We baseren onze analyse van wat er aan de hand kan zijn in een team op theorieën uit de groepsdynamica, psychoanalyse en systeembenadering. Ons boek De Hei op! (Een groepsdynamische aanpak voor teamontwikkeling) is ons kompas en het kader van waaruit we naar groepen kijken. Een belangrijk element daarbij is het antwoord op de vraag wat is de draagkracht (of taakvolwassenheid) van het team om zelf te werken aan een oplossing van het “gedoe” in het team. Hoe meer draagkracht, hoe meer je kunt overlaten aan de teamleden zelf. Je leert groepsdynamische interventies te doen die gebruik maken van de dynamiek in de groep zelf. Zodat jij niet alle verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van het team op je schouders neemt.
Twee vragen helpen mij enorm om de onderstroom sneller te pakken te krijgen:
- welk belang heeft de groep er (onbewust) bij om de bestaande situatie te laten voortbestaan, ook al hebben de teamleden er last van?
- wat is het team aan het vermijden? Dus niet alleen: wat doen ze eigenlijk, maar ook: wat doen ze eigenlijk niet en waarom?
In deze training oefen je met eigen praktijksituaties en met speelse werkvormen om de groepsontwikkeling te bevorderen.
Training Mentaliseren in groepen & teams
Deze driedaagse training is gericht op het werken met lastige interacties in teams, waarbij de teamleden blijk geven van weinig zelfreflectie & inlevingsvermogen, in elkaar en in anderen in de organisatie.
We baseren onze analyse en interventies op theorieën uit de hoek van MBT (Mentalization Based Treatment) en Mentaliserend coachen. Ons boek Mentaliserend coachen (Bevorder zelfreflectie en inlevingsvermogen in organisaties) is daarbij onze basis en leidraad. Belangrijke signalen om mentaliserende interventies te doen zijn:
- de mate waarin een team de oorzaken van “gedoe” buiten zichzelf legt (overigens kan dit zowel terecht of onterecht zijn);
- de intensiteit van de spanning en de emoties bij de teamleden;
- het gebrek aan mentaliserend vermogen d.w.z. kunnen de teamleden naar zichzelf kijken en zich inleven in anderen?
Een basisuitgangspunt is: hoe hoger de spanning en de emoties, hoe lager het mentaliserend vermogen. Ook in deze training oefen je in kleine groepen met mentaliserende interventies a.d.h.v. eigen praktijksituaties.
Overeenkomsten en verschillen tussen beide trainingen
Beide programma’s richten zich op het praktisch werken met groepssituaties: wat is er aan de hand, wat kun je concreet zeggen en doen in een bepaalde situatie?
In de Training Groepsdynamica ligt het accent op interventies gericht op de groep als geheel. Hierbij maak je gebruik van rechtstreekse interventies (je zegt iets tegen de groep) en niet-rechtstreekse interventies (je biedt – speelse - werkvormen aan die de groep aan het denken en werken zetten).
Bij de Training Mentaliseren ligt de nadruk op interventies gericht op individuen en op interacties tussen teamleden. Hierbij maak je ook gebruik van de groep om teamleden over zichzelf en elkaar te laten reflecteren.