Dat hoor ik vaak als ik intakegesprekken houd met teamleden met het oog op teamcoaching. Onveiligheid is heel vervelend, want iedereen wil werken in een prettige en veilige omgeving. Toch vraag ik me telkens af wat de teamleden hiermee bedoelen. Als aanvulling wordt dan vaak gezegd: “We praten wel over elkaar, maar niet met elkaar”. Van de leidinggevende hoor ik dat het doel is om open, eerlijk en transparant met elkaar te communiceren. Nog niet zo eenvoudig, want elkaar aanspreken is ongemakkelijk. Gytha Heins heeft haar boek 'Aanspreken, gewoon doen!' de belangrijke ondertitel meegegeven: 'Vergeet de feedbackregels', want daar zit niet het probleem. De meeste mensen weten wel hoe je correct en prettig feedback moet geven. Maar we worden belemmerd door onze aannames en angsten in de onderstroom van het team. Want elkaar aanspreken gaat niet alleen over kritiek en complimenten geven, maar ook over kleur bekennen. Ik weet namelijk niet hoe mijn collega gaat reageren. En ik wil wel de relatie goed houden. Maar ook: ik wil zelf vrijheid van handelen houden, en misschien wel helemaal niet aangesproken worden op mijn gedrag. Dat geldt vaak ook voor het team als geheel. “We doen het al jaren zo”, zeggen de teamleden, en de nieuwe leidinggevende kan er een hele dobber aan hebben om nieuwe werkwijzen te introduceren.
Zelf werk ik al jaren vanuit o.a. het concept: collectieve onbewuste processen in teams. Eén kenmerk daarvan is het begrip Ziektewinst. Dit houdt in: welk belang (winst) heeft het team erbij om de status quo te handhaven, ondanks dat men klaagt over de bestaande situatie? Dit doen de teamleden niet bewust, maar onbewust wordt het team gestuurd door angsten in de onderstroom. Een goede vraag is dan niet alleen: wat doet het team? Maar vooral: wat is het team aan het vermijden? En waarom?
Hoe kun je als leidinggevende, teamcoach of trainer nu greep krijgen op deze collectieve onbewuste processen? In onze Training Groepsdynamica en Teamcoaching: Trainen van teams, krijg je concrete handvatten om onderstromen boven tafel te krijgen en samen met het team te bewerken. Je leert te werken met het groepsproces zelf, waarbij de teamleden onderliggende patronen gaan herkennen.
Deze verdiepende vierdaagse training van 13 t/m 16 juni 2023 (die ik samen met Lex Mulder geef) staat open voor ervaren professionals die met groepen en teams werken. Wij werken vanuit de visie uit ons boek De hei op! (Boom, 2015), dat de theoretische basis vormt voor deze training. Ook werken we met de praktijksituaties van de deelnemers. Je bent van harte welkom. Bel mij gerust als je eerst meer informatie wilt: 0575 – 743709. Ik denk graag met je mee of dit programma aansluit bij jouw praktijk en leerwensen.