Op dinsdag 13 december 2011 gaf ik een workshop op het Boekevent van Managementboek. Andere workshopleiders waren Karin de Galan, Tica Peeman en Marijke Lingsma.
Na een vliegende start met alle 60 deelnemers in de plenaire zaal, gaat iedereen naar zijn of haar workshop. Ik schud de mensen uit mijn workshop de hand: stevige handen met krachtig uitgesproken namen; voorzichtige handen met gemompelde namen; open gezichten, zakelijke gezichten. Terwijl ik rondloop let ik op de subpersonen die met mijn deelnemers zijn meegekomen: gedreven, ondernemend, afwachtend, ervaren, stil, uitbundig. Dat is immers het onderwerp van de workshop: Voice Dialogue en wie in jou is aan het woord wanneer je traint of coacht?
Ik start door iedereen te vragen op een lange rij te gaan staan en vraag: ‘Wie in jou heeft je beroep gekozen?’ Iedereen doet een stap naar rechts en wisselt met een ander uit welke ikken in hem of haar die keuze hebben bepaald. Daarna gaat iedereen weer terug naar de rij het midden. Nu vraag ik: ‘En wie in jou is het er helemaal niet mee eens dat je dit werk doet of wie in jou zou echt iets heel anders willen doen?’ Iedereen doet een stap naar links en laat de ikken die hier iets over te melden hebben aan het woord. Er ontstaan levendige gesprekjes tussen 2-tallen. Wat is het toch heerlijk om met gemotiveerde mensen te werken!
Terug in de rij leg ik de essentie van Voice Dialogue uit: we bestaan allemaal uit verschillende ikken die tegenstrijdige dingen van ons willen. In Voice Dialogue gaat het erom dat je de wensen en zorgen van al je ikken hoort en in het midden bepaalt naar wie je op welk moment wilt luisteren. Zodat je meer van je mogelijkheden benut en meer keuzevrijheid krijgt.
Na deze warming-up leg ik A4-tjes in de ruimte, met daarop subpersonen die veel voorkomen als trainers en coaches aan het werk zijn: de Verantwoordelijke, de Entertainer, de Missionaris, de Resultaatgerichte, de Inhoudelijke Expert, de Perfectionist, de Ik-ben-bang-om-door-de-mand-te vallen en de Begripvolle. Iedereen kiest er een die hij of zijn goed kent en gaat bij dat A4tje staan. Zo ontstaan er groepjes. Alle groepjes leven zich in hun subpersoon in: hoe denkt en doet die subpersoon? Waar let die kant op? Wanneer neemt die Ik het stuur van je over tijdens een training? Waar beschermt die kant je tegen en waar is die kant bang voor?
Na een paar minuten voorbereiding laat iedere groep zijn subpersoon aan de anderen zien. We zien enkele – uitvergrote – Ikken aan het werk. Een zeer Begripvolle Ik die empatisch meeleeft en streeft naar harmonie; een Entertainer die in actie komt wanneer de groep inzakt of wanneer het spannend wordt, enz. Iedereen herkent de getoonde Ikken eigenlijk wel. Na deze ‘voorstelling’ neemt ieder subgroepje de tijd om de tegenpool van hun subpersoon te pakken te krijgen. In Voice Dialogue gaan we ervan uit dat elke Ik ook een tegenhanger heeft, die soms onontwikkeld of zelfs verstoten is. Bijvoorbeeld een Onafhankelijke Ik, die er niet mee zit als een deelnemer jou niet zo aardig vindt. Of een Tevreden Ik, die er niet van wakker ligt wanneer jij een keer een blunder maakt. De groepjes gaan aan de slag en ontdekken welke tegenpool ze wat meer zouden kunnen inzetten. Het wordt al snel duidelijk wat hun meerwaarde is.
De tijd vliegt om en het is pauze voor we er erg in hebben. Tijd voor koffie en netwerken. En ik kijk
alvast benieuwd uit naar de Ikken die ik na de pauze in de 2de workshop ga ontmoeten.