Bevorder zelfreflectie en inlevingsvermogen bij je cliënten!

Training Mentaliserend coachen

Kern van de training

Deze aanpak is bij uitstek geschikt als je nieuwe invalshoeken wilt kunnen toepassen in je coaching, met name bij cliënten met weinig of geen zelfinzicht.

‘Zoals ik het zie, zo is het ook’. Cliënten met weinig zelfreflectie gaan ervan uit dat hun kijk op de werkelijkheid de waarheid is. Ze hebben ook moeite zich in te leven in anderen.
Mentaliseren betekent: kunnen denken en voelen over je eigen denken en voelen en dat van anderen. Voor deze cliënten niet vanzelfsprekend! Door te mentaliseren ontwikkelen ze zelfreflectie en inlevingsvermogen. Daardoor verloopt contact met anderen soepeler en worden conflicten voorkomen. Je oefent met voorbeeldcasuïstiek en eigen praktijksituaties. Een respectvolle methode waarmee je je repertoire effectief uitbreidt!

Werk je meer met groepen en teams? Kijk dan eens bij onze training Mentaliseren in groepen en teams

Voor wie?

Voor trainers, coaches, adviseurs, loopbaanbegeleiders en reïntegratiedeskundigen, werkzaam in een niet-psychotherapeutische setting.
Wil je eerst een korte kennismakingsworkshop volgen? Klik dan hier.

Resultaat

 • Je hebt inzicht in de achtergronden van mensen met gebrek aan zelfreflectie en inlevingsvermogen.
 • Je kunt verschillende gedragsstijlen herkennen waarin dit tekort aan zelfreflectie en inlevingsvermogen zich uit.
 • Je kent het spectrum van Interventies en kunt dit toepassen.
 • Je hebt geoefend met Mentaliserend coachen, een doeltreffende begeleidingsmethode.
 • Je weet wanneer je iemand zelf kunt begeleiden en wanneer je moet doorverwijzen.

Begeleiding

René Meijer en Peter Bleumer. Judith Budde is, afhankelijk van het aantal deelnemers, een aantal dagdelen als extra opleider aanwezig, zodat iedereen onder intensieve begeleiding kan oefenen in kleine groepen. Klik hier voor informatie over hun achtergrond. In het najaar van 2016 verscheen van hen het boek Mentaliserend Coachen, Bevorder zelfreflectie en inlevingsvermogen in organisaties, bij Uitgeverij Boom. 

Praktische informatie

Aantal dagdelen 6 dagdelen
Duur Een blok van 3 dagen
Studiebelasting Ca. 12 uur voor literatuurstudie
Aantal deelnemers Maximaal 15
Locatie Genietcafé Zutphen
Meer informatie Bij Sandra Stroot, tel. 0575-743709 of stuur een email naar info@hetbalkon.nl

 

 

Het programma

Deze training richt zich op een uitbreiding van je repertoire als ervaren coach. Veel coachingsmethoden veronderstellen dat de cliënt over zelfreflectie en inlevingsvermogen beschikt. Daar is niks mee, maar wat nu als dat nu juist het probleem is?

De mate van mentaliserend vermogen verschilt van mens tot mens. D.w.z. de mate waarin we kunnen reflecteren op onszelf en ons kunnen inleven in anderen. Maar ook verschilt het per situatie en per moment voor ieder van ons. I.h.a. kunnen we minder goed mentaliseren als we erg emotioneel zijn, bijvoorbeeld verdrietig of boos. In deze training krijg je inzicht in de achtergronden van mensen met weinig mentaliserend vermogen. En je oefent intensief in kleine groepen met de gespreksvaardigheden van Mentaliserend coachen. Zo maak je je de basisprincipes eigen, waarmee je direct na de training aan de slag kunt in jouw praktijk!

Meer weten over Mentaliseren? Download hier het artikel Mentaliserend coachen van René Meijer of lees het artikel Mentaliserend leiderschap van Peter Bleumer.

Opzet en werkwijze

Intake

Voor aanvang van het programma vul je een intakeformulier in. Dat formulier is de basis voor een telefonisch gesprek met René Meijer. In dat gesprek bespreken we je ervaring in het begeleiden van individuen, je motivatie voor deelname en je leerdoelen. Dit gesprek is voorwaarde voor deelname.

Inhoud

1. Achtergronden

Je krijgt inzicht in de vorming van de persoonlijkheid en waarom sommige mensen weinig zelfreflectie en inlevingsvermogen hebben ontwikkeld. We gaan uitgebreid in op de gedragsstijlen waarin dit zich kan uiten. Je krijgt kennis over mentaliseren: het vermogen te kunnen denken en voelen over het eigen denken en voelen en dat van anderen.

2. Mentaliserend coachen

Je maakt kennis met het Interventiespectrum, een scala aan interventies in oplopende moeilijkheidsgraad. Deze interventies zijn erop gericht de cliënt te leren mentaliseren. Je oefent in kleine groepjes met het toepassen van de gesprekstechnieken van mentaliserend coachen. Je krijgt feedback op je aanpak. Ook ervaar je hoe het is om met deze respectvolle aanpak zelf gecoacht te worden.

3. Eigen praktijk

Er is gelegenheid eigen cliënten in te brengen. We spelen gesprekssituaties uit jouw praktijk na en je oefent met de verschillende gespreksvaardigheden. Zo krijg je concrete handvatten om toe te passen in je eigen praktijk.

Data en kosten

Data

Groep 27
Woensdag 6 t/m vrijdag 8 april 2022

Groep 28
Woensdag 9 t/m vrijdag 11 november 2022
 
De training omvat 3 aaneengesloten dagen. Het programma start elke dag 09.30 uur (er is koffie en thee vanaf 09.00 uur). Op dag 1 en 2 werken we tot 17.30 uur. Op dag 3 eindigen we om 17.00 uur

Kosten

Training: € 1050,- (btw-vrij) inclusief lesmateriaal.
Verblijf: € 180,- (btw-vrij) voor gebruik van alle werkruimtes, koffie/thee en 3x een uitgebreide lunch. 

Literatuur: € 25,50 voor het boek Mentaliserend coachen. Bevorder zelfreflectie en inlevingsvermogen in organisaties van Peter Bleumer en René Meijer (zelf aan te schaffen bij Uitgeverij Boom of Bol.com). 

Bovengenoemde kosten zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen.

PE-punten

NOLOC             21 PE-punten
NOBCO 18 PE-uren
OOA Certified Management Consultants kunnen zelf PE-punten aanvragen
NIP 19,5 PE-punten (NIP A&O/A&G). 

Verblijf

De training vindt plaats in het sfeervolle GenietCafé, gelegen in een bijzonder hofje in de middeleeuwse binnenstad van Zutphen, op 8 à 10 minuten lopen van het station. In de kosten van het verblijf zijn opgenomen: alle koffie/thee, 3x een uitgebreide lunch en het gebruik van de zalen.

Overnachten in Zutphen

Wil je in Zutphen overnachten? Dit zijn enkele mogelijkheden.

In het stadscentrum, op loopafstand van het station en de locatie van de opleiding:

Hampshire Hotel - 's Gravenhof Zutphen 
's Gravenhof 6
7201 DN Zutphen
www.hotelsgravenhorst.nl

Broederenklooster
Rozengracht 3
7201 JL Zutphen
www.broederenklooster.nl

B&B Die Schuyt
's Gravenhof 20
7201 DN Zutphen
www.overnachtenzutphen.nl

B&B Dat Bolwerck
Zaadmarkt 112
7201 DE Zutphen
www.datbolwerck.nl/bed-and-breakfast

B&B119
Laarstraat 119
7201 CD Zutphen
www.bnb-119.nl

B&B Bed & Sauna
Deventerweg 115 (10 minuten lopen vanaf station Zutphen)
7203 AE Zutphen
www.bedensauna.nl

Logement Het Achterhuis
Halterstraat 9
7201 MV Zutphen
http://www.hetachterhuis.com/

B&B Aan de Berkel
Berkelsingel 9
7201 BK Zutphen
www.bnb-aandeberkel.nl

Stadshotel Proeflokaal 't Oer
Marspoortstraat 19
7201 JA Zutphen
www.proeflokaaltoer.nl/proeflokaal-zutphen

Airbnb Charmant rijksmonument in het centrum van Zutphen
Broederenkerkhof 19
7201 JR Zutphen
T. 06-23915504
Zie www.airbnb.nl 

De VVV van Zutphen heeft een website waar ook veel logeeradressen opstaan: www.inzutphen.nl

Buiten het centrum en in de nabije omgeving

Op de website https://www.bedandbreakfast.nl zijn diverse B&B’s in de nabije omgeving van Zutphen te vinden. Daar staan veel leuke adressen bij.

Hieronder nog een paar suggesties voor B&B's en hotels buiten het centrum en in de omgeving van Zutphen:

Tiny House Stilleven
Barchem (bij Lochem)

Fletcher Resort-Hotel Zutphen
De Stoven 37
7206 AZ  Zutphen
www.hotelzutphen.nl

Hotel Loetje
Hoofdstraat 26
7213 CW Gorssel
(een uitstekende busverbinding brengt je in 10 minuten van Gorssel naar Zutphen en dan is het nog een paar minuten lopen).
www.gorssel.loetje.nl

Landhotel de Hoofdige Boer
Dorpsstraat 38
7218 AH Almen
(Met een heerlijke tuin en een uitstekende keuken)
www.dehoofdigeboer.nl

Reacties klanten

 1. Verhelderend voor mijn eigen werkwijze, doelmatig en tot veel inzichten gekomen. 

  Anjo de Nood - De Klup Gouda - sociaal cultureel werker
 2. Smaakt naar meer. waardevol. Ik heb enorm veel zin om het mentaliseren meer toe te passen en mezelf erin te oefenen. Uitstekend toepasbaar, goede prijs/kwaliteitverhouding. René: plezierig licht, fijne grapjas, mooie afwisseling theorie en praktijk, de kern wordt helder. Fijn, de ervaringen uit je eigen werk. Peter: onder de indruk van je vaardigheid in het mentaliseren. Mooi voorbeeldgedrag. Geweldige locatie: eten was heerlijk en er werd rekening gehouden met mijn wensen.

  Annemieke Rozemond - Rozemond Coaching - zelfstandig coach
 3. Waardevol op persoonlijk en professioneel front, waarmee ik op beide fronten direct aan de slag kan. Goede en logische opbouw, van telefonische intake tot en met de evaluatie. Fijn dat er herhaald werd, waardoor het beter landde. Lekker oefenen, terwijl ik niet zo gek ben op rollenspellen. Ik heb het gevoel waar voor mijn geld gekregen te hebben door het totaalplaatje, dus de prijs-kwaliteitverhouding klopt. 

  Charlotte van den Wall Bake - Van den Wall Bake Coaching en Consultancy - coach/trainer
 4. Als ik het in een cijfer uitdruk: 9! Ik heb inhoudelijk veel geleerd en kunnen oefenen met praktijkcases en iets nieuws geleerd wat ik direct kan toepassen. Daarnaast vind ik de combinatie van de trainers René Meijer en Peter Bleumer heel prettig: rust, expertise, acceptatie en enthousiasme. En dat op een losse manier.

  Corinne Bloemhard - Boertiengroep - trainer/coach
 5. Prima training. Ik heb een duidelijk beeld gekregen van de methodiek van mentaliserend coachen. Ik kan er zeker mee aan de slag in mijn eigen praktijk, juist door het praktische oefenen in de training. De begeleiding van Peter en René was zeer ondersteunend, zowel op inhoud als op de interactie. Jullie zijn zeer benaderbaar en open waardoor alle vragen gesteld kunnen worden. 

  Eveline Gradussen - Eveline Gradussen Training en Coaching - zelfstandig trainer/coach
 6. Leerzame training. Aandacht voor het tonen van eigen emoties en aandacht voor emoties van anderen. Cursus ervaren als een 'hogedrukpan': er gebeurt veel in korte tijd.

  Herman Ekenhorts - Herman Ekenhorst Training & Coaching - trainer/coach
 7. Zeer goed. Duidelijke uitleg theorie. Prettige begeleiding en feedback tijdens het oefenen. 

  Leanne de Leeuw - Gemeente Veere -Coachhuis Veere - coach
 8. Jullie zijn beiden experts op het gebied van mentaliserend coachen. Jullie hebben beiden, met name in de subgroepen, mooie voorbeeldinterventies laten zien.

  Liesbeth Bezem - Liesbeth Bezem Training en Consultancy -
 9. Heel waardevol. Ik hou van de theoretische input, de demo's zijn zeer zeer helpend, aanmodderen in de oefeningen mag. René, je humor maakt het licht en tegelijk op de goede momenten serieus. Fijn ook jouw structuur. Peter, zo mooi hoe je werkelijk elk woord kan pakken om bij het diepere gevoel te komen. Een geschenk om van je vele inzichten en ervaring te leren. 

  Lieve Scheepers - Kessels & Smit, the Learning Company - adviseur/procesbegeleider
 10. Ik vond het goed vol te houden en ook een reis vol 'aha' momenten. Heel erg toepasbaar in de praktijk, door het oefenen en bezinning. 

  Maria ter Beek - GVB Opledingscentrum tram - trainer
 11. Enorm genoten! Goede afwisseling tussen theorie en praktijkoefenen. Goede aanvullende methode op wat ik al gebruik. Er vielen steeds kwartjes over hoe ik mentaliserend coachen kan combineren met andere interventies. De begeleiders hebben kennis van zaken, zeer aanvullend op elkaar. Super locatie, goed georganiseerd, gastvrij en met zorg en aandacht. 

  Marije Zuidervaart - -
 12. Goed, lekker veel, goed tempo en veel ruimte voor inbreng, vragen. Veel nieuwe stof met bestaande stof als onderlegge

  Peter Stenvers - Stichting de Kij - teamleider
 13. Bijzonder positief. Training van hoog niveau. Goed doordachte opbouw, doordat de stappen in het proces één voor één doorlopen worden en er bij elke stap oefeningen werden gedaan. René en Peter zijn erg goed op elkaar ingespeeld. Als begeleidend duo erg sterk. Fantastische locatie qua verzorging, de ligging nabij bos, de prachtige tuin, de stilte die overweldigend is.

  Piet Westerhuis - Hogeschool Windesheim - docent/vertrouwenspersoon
 14. Hele goede training. Het heeft me veel gebracht zowel op persoonlijk als inhoudelijk vlak. De stof is volledig toepasbaar, mooi is dat het me als mens ook gaat uitdagen. Over de accommodatie: de sfeer, het eten, de kamer: allemaal heel goed in orde en georganiseerd. Ben ik altijd zeer tevreden over.

  Ralph Beckers - iSentic - coach
 15. Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl van lesgeven en reflectie op werkmethodieken. De locatie is prachtig: rustgevend, veilig en warm.

  Ronald Schippers - Bureau Schippers - coach/trainer
 16. Goed, meer dan ik dacht. Voegt echt wat toe aan de vaardigheden die ik al bezat.

  Tanja Jellesma-Kip - UMC Utrecht - hoofd Zorgeenheid voortplanting en Gynaecologie
 17. Een zeer leerzame training, maar ook warm en ontspannen. Goed onderbouwd programma in heldere stappen met mooie oefenmomenten.

  Tom Zomer - Waardevol - trainer/coach
 18. Een vloeiend geheel met een mooie afwisseling van theorie en praktijk. Zeer leerzaam, een aanzet en stimulans om hier verder in door te gaan. Goede afwisseling van 'eigen' oefenmomenten en leren door voordoen. Genoeg ruimte voor vragen. Zeer toepasbaar en waar voor je geld. Ik twijfelde nog om te blijven overnachten, maar had het niet willen missen. René: humor, begrip, warmte, relativeren, geen moment saai. Peter: het complexe eenvoudig maken, super voorbeeldgedrag. Fijn plek in een mooie omgeving.

  Willy Bultsma - Jobvit - psycholoog A&O/A&G

Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en Teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over 'Lastige' lieden in coaching: Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde (laatste uitvoering!)

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach