Werken met mensen met weinig zelfreflectie
Avondworkshop Kennismaken met Mentaliseren (online)
Kern van de kennismakingsworkshop
Je coacht in jouw praktijk wellicht wel eens mensen die in de problemen komen door hun persoonlijkheid en gedrag. Mensen die zwart-wit denken, werknemers die als bot worden ervaren, leidinggevenden die alles willen controleren. Vaak gaat het om mensen met weinig zelfreflectie, die er baat bij hebben te leren mentaliseren. Het komt ook voor dat mensen sterk vastzitten in een bepaald gedragspatroon en/of kenmerken vertonen van een persoonlijkheidsstoornis. Dat kan reden zijn voor stagnatie in het coachingsproces.
Het herkennen van een gebrek aan zelfreflectie is voor coaches dus onontbeerlijk. In deze workshop krijg je een aantal basisbegrippen aangereikt over het ontstaan van (een gebrek aan) zelfreflectie en inlevingsvermogen en wat je kunt doen wanneer je cliënt die vermogens onvoldoende heeft ontwikkeld. Dat noemen we mentaliserend coachen. Mentaliseren betekent: kunnen denken en voelen over je eigen denken en voelen en dat van andere mensen! Voor deze cliënten niet vanzelfsprekend! Mentaliserend coachen helpt hen inzicht te krijgen in zichzelf en in anderen en voorkomt daardoor problemen en conflicten. Tevens krijg je tijdens deze workshop informatie over de opzet van de training Mentaliserend coachen.
Voor wie?
Voor belangstellenden en coaches die te maken hebben met cliënten met weinig zelfreflectie en/of persoonlijkheidsproblematiek.
Resultaat
- Je kent enkele kernbegrippen van psychopathologie en enkele signalen waar je als coach alert op kunt zijn
- Je weet wat mentaliseren is.
- Je krijgt een indruk of Mentaliserend coachen iets voor je is.
Begeleiding
De workshop wordt begeleid door René Meijer. Klik hier voor meer informatie over zijn achtergrond. In september 2016 verscheen zijn boek Mentaliserend Coachen, Bevorder zelfreflectie en inlevingsvermogen in organisaties (geschreven samen met Peter Bleumer) bij Uitgeverij Boom Amsterdam.
Praktische informatie
Aantal dagdelen |
1 dagdeel |
Duur |
2 uur |
Aantal deelnemers |
Maximaal 12 |
Locatie |
online |
Meer informatie |
Bij Sandra Stroot, tel. 0575-743709 of stuur een email naar info@hetbalkon.nl |
Meer weten of een training volgen?
Het programma
Tijdens deze kennismakingsworkshop krijg je inzicht in wat het betekent als mensen weinig zelfreflectie hebben en hoe Mentaliseren werkt. Je krijgt een indruk van hoe je Mentaliserend kunt coachen. Ook wordt ingegaan op psychopathologie en waar je aan kunt herkennen of er bij je cliënt mogelijk sprake is van dergelijke problematiek. Het wordt een interactief gebeuren waarin je ook zelf aan het werk gaat.
Wat is Mentaliseren?
De meeste mensen zijn wonderlijk genoeg in staat twee dingen bijna tegelijk te doen: enerzijds hebben we gevoelens en gedachten en doen we dingen, anderzijds zijn we in staat over deze gevoelens en gedachten, en ons gedrag na te denken. We beschikken dus over twee instanties in onszelf: de Ik die voelt, denkt en handelt (voor het gemak het Handelend Ik genoemd) en een Observerend Ik dat onszelf van een afstand bekijkt en over het Handelend Ik kan nadenken.
Dit Observerende Ik kan in principe ook nadenken over het voelen, denken en handelen van anderen. We spreken van mentaliseren als iemand kan nadenken over zowel het eigen denken en voelen als over dat van anderen.
Mensen verschillen in de mate waarin ze beschikken over de functie van het Observerende Ik. Sommige mensen getuigen van veel zelfreflectie, anderen vinden wat zij denken en doen vanzelfsprekend en stellen dit niet ter discussie.
Mentaliseren is dus het denken en voelen over ons eigen voelen en denken, en dat van anderen. Het is het kunnen begrijpen en interpreteren van gedrag als uitvloeisel van gevoelens en gedachten, van motieven en intenties. Het is niet iets wat we altijd bewust doen. In feite is het een soort voorbewuste activiteit, een automatisme waar we ons niet van bewust zijn. Het vereist ook verbeeldingskracht: je moet je kunnen voorstellen wat anderen mensen denken of voelen. En wat je zelf voelt en denkt.
Al bij een eenvoudig gesprek mentaliseren we automatisch als we de geest van de ander in de gaten houden. We reageren niet alleen op wat de ander letterlijk zegt, maar vaak ook op wat we denken dat hij denkt of voelt. Mentaliseren is dan ook niet alleen een cognitieve, bedachte activiteit. Het is allereerst een snelle, intuïtieve, emotionele reactie.
Als we doelbewust mentaliseren maken we actief gebruik van ons Observerende Ik. Dat is de instantie in ons die in staat is van een afstand na te denken over wat we voelen, denken en hoe we handelen. Mensen verschillen in de mate waarin ze geleerd hebben en in staat zijn te mentaliseren. Coaching kan mensen helpen (beter) te mentaliseren. Daardoor kunnen mensen hun gevoelens beter begrijpen en dus reguleren. Het helpt ook inzicht te krijgen in de achtergrond van strubbelingen met collega’s en om conflicten met anderen te begrijpen.
Wil je meer weten over Mentaliseren? Download hier het artikel Mentaliseren: denken over 'denken en voelen' van René Meijer (m.m.v. Peter Bleumer) of lees het artikel Mentaliserend leiderschap van Peter Bleumer.
Data en kosten
Data
Woensdag 14 april 2021 (online)
Woensdag 23 juni 2021 (online)
Woensdag 8 september 2021 (online)
Tijd: van 19.30 tot 21.30 uur.
Kosten
De kosten voor de workshop bedragen € 25,- (btw-vrij) .